ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА У ГОСТЕ ГРАЂАНИМА
12.06.2010

Око стотинак грађана Палилуле били су у могућности да у оквиру пројекта «Базар здравља», у суботу, 12.јуна у Градској општини Палилула, провере своје здравље бесплатно и на лицу места. Овај пројекат промоције здравља и здравих стилова живота, који се остварује у организацији Дома здравља Ниш и покровитељством  Града Ниша и Градске општине Палилула, намењен је свим становницима Града, посебно радно активном становништву. На Базару здравља у Палилули заинтересовани грађани могли су да измере крвни притисак, ниво шећера у крви, сазнају проценат масне масе  у организму, степен бубрежне функције, да изврше преглед младежа (дермаскопом); одређивање коштане густине; образују се за самопреглед дојке и здраве стилове живота. Заинтересованим грађанима је дељен и едукативни материјал уз стручне савете лекара.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. «Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција - истакла је примаријус др Невена Симовић, специјалиста опште медицине, координаторка Центра за превенцију Дома здравља у Нишу.

Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима - нагласила је Јасмина Димитријевић, помоћница директора Дома здравља у Нишу. Планирамо да „Базари здравља“ наставе своју мисију и током лета на различитим локацијама у граду. Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Градске општине Палилула, наговестио је могућност даље сарадње општине са Домом здравља организацијом програма «карневал здравља», који би био намењен становништву на сеоском подручију и промоцији здравља и здравих стилова живота.